Nieuw in Windows 8.1

Volgen

Diverse uitgelekte screenshots wijzen op vele aanpassingen in Windows 8.1. Ook Microsoft heeft al een hele lijst aan nieuwe functies aangekondigd (hoewel de screenshots nog steeds meer tonen). Hieronder staat een lijst van aanpassingen in Windows 8.1. Let erop dat deze lijst mogelijk incompleet is en dat sommige functionaliteit in de volledige versie kan worden verwijderd.

Startscherm

Tegels

• Kleine en extra grote tegels, die respectievelijk vier keer kleiner en vier keer groter zijn dan de huidige vierkante tegels.
  • Men kan nu meerdere Live-tegels tegelijk vergroten, verkleinen en verplaatsen.
  • Tegels kunnen nu hun downloadstatus tonen (bijvoorbeeld bij het installeren van een app).
  • Tegels van bureaubladapplicaties krijgen nu een achtergrondkleur gebaseerd op de overheersende kleur van het pictogram.
  • Verbeterde ondersteuning voor portretmodus.
  • Browsers gebruiken voortaan altijd hun Modern UI-variant van de tegel, ook al is het niet de standaard browser.

Alle Apps-weergave

• Er is een 'Alle apps'-knop toegevoegd aan het startscherm voor systemen die worden bestuurd met een muis.
  • De 'Alle apps' weergave heeft nu de mogelijkheid om apps te sorteren op naam, installatie datum, meest gebruikt en categorie.
  • Er is een zoekbalk toegevoegd aan 'Alle apps'.
  • 'Alle apps' kan nu benaderd worden door het startscherm naar boven te vegen.
  • Nieuwe apps worden niet meer standaard vast gepind aan het startscherm, maar enkel in 'Alle apps'.
  • Er kan worden ingesteld dat als men van de 'Alle apps'-weergave zoekt, dat dan overal wordt gezocht.
  • Er kan voor worden gekozen om desktopapplicaties altijd als eerste te tonen.
  • Nieuwe applicaties worden gelabeld om aan te tonen dat deze nieuw zijn.
  • Onder de naam van een app wordt nu een balk getoond die aanduidt hoever de installatie van de app is afgerond.

Personalisatie

• Voor het aanpassen van de indeling van het startscherm is nu een aparte weergave.
  • Groepsnamen moeten worden aangepast in de weergave 'Indeling' in plaats van het algemeen overzicht.
  • Het startscherm is in staat om de achtergrond van het bureaublad over te nemen.
  • Er zijn nieuwe achtergronden beschikbaar die een animatie tonen op het startscherm.
  • Volledige vrijheid in het kiezen van kleuren voor de Modern UI.

Overige

• Het startscherm kan tot negen rijen tegels weergeven, in plaats van de zes bij Windows 8.

Interface

Apps

• De animatie bij het openen van een app is veranderd.
  • Als Snap in gebruik is, vraagt Windows in welke helft van het scherm de app geopend moet worden.
  • Als men feedback wil plaatsen voor een app, opent de mail-app nu in snap view in plaats van in volledigeschermmodus.
  • Apps kunnen nu worden geselecteerd door ze langer ingedrukt te houden.

Multitasking

• Snap is niet meer gelimiteerd tot de 1:3-verhouding zoals in Windows 8 wel het geval is.
  • Het is nu mogelijk om, naast 2, ook 3 of 4 apps te snappen.
  • Er kunnen nu meerdere Modern-apps openstaan op verschillende schermen.

Desktop

• De animatie bij het minimaliseren en maximaliseren van een venster is veranderd.
  • De Startknop keert terug in de vorm van een Start Tip.
  • Ieder scherm kan nu zijn eigen schaling aannemen.
  • Het standaard desktopthema heeft een nieuwe achtergrond.
  • De 2 standaard desktopthema's zijn vervangen door nieuwe thema's.
  • Direct opstarten naar de desktop.
  • Er kan nu worden gekozen om de taakbalk niet meer transparant te maken.

Hotcorners

• De hotcorner van de Charmsbar kan worden uitgeschakeld.
  • De hotcorner om terug te keren naar de laatst geopende app kan worden uitgeschakeld.
  • De Charmsbar zal nu, afhankelijk van de gebruikte hotcorner, hoger of lager getoond worden.

Lockscherm

• Er kunnen nu meerdere Modern-apps openstaan op verschillende schermen.
  • Het is mogelijk om één app toegang te geven tot een alarm.

Algemeen

• Een Slide to shutdown-functie.
  • Het virtuele toetsenbord beschikt over diverse verbeteringen.
  • Op diverse plaatsen zijn er nieuwe acties toegevoegd aan het rechtermuisklikmenu.

Apps en zoeken

Apps

Niet alle nieuwe (verbeterde) apps zullen beschikbaar zijn voor Windows 8-gebruikers. Apps welke wel worden geüpdatet voor Windows 8, zouden mogelijk enkele functies moeten missen die wel beschikbaar zijn op Windows 8.1.

• Alle apps die worden meegeleverd met Windows zullen (verbeterde) ondersteuning bieden voor portretmodus.
  • Er kan nu worden gekozen om een app op alle apparaten te verwijderen.
  • Agenda
    • De interface is volledig vernieuwd.
  • Camera
    • De Camera-app is voorzien van een nieuwe kleur en nieuwe interface.
    • De Camera-app kan gebruikmaken van Microsofts Photosynth-panoramasoftware.
    • De camera kan nu vanuit het vergrendelscherm worden benaderd.
  • E-mail
    • De interface is volledig vernieuwd.
    • Ondersteuning voor drag-and-drop.
    • De Mail-app heeft een nieuwe kleur gekregen, het gebruikt nu hetzelfde blauw als het Outlook.com-logo.
  • Financieel
    • De Financieel-app bied nu ondersteuning voor grote tegels.
    • Er is een zoekfunctie toegevoegd.
    • Bij het pinnen van een beurs aan het startscherm, kan nu worden gekozen welk formaat de tegel moet hebben.
  • Foto's
    • Er zijn diverse mogelijkheden toegevoegd om foto's te bewerken
    • De Facebook- en Flickr-integratie is verwijderd
  • Muziek
    • De interface van Xbox Muziek is volledig vernieuwd.
  • Nieuws
    • De Nieuws-app bied nu ondersteuning voor grote tegels.
    • Er is een zoekfunctie toegevoegd.
    • Bij het pinnen van een nieuwsbron aan het startscherm, kan nu worden gekozen welk formaat de tegel moet hebben.
  • Pc-instellingen
    • Het startscherm wordt gesynchroniseerd tussen apparaten, net als diverse andere functies.
    • Er zijn diverse functies uit het configuratie scherm toegevoegd.
    • De app is voorzien van een volledig nieuwe interface.
    • Er is een Assigned access-optie toegevoegd waarmee men een gebruiker kan beperken tot slechts 1 app.
    • Het wordt mogelijk om op te starten naar de All Apps-weergave of het bureaublad.
    • Bedrijfsgegevens kunnen verwijderd worden op afstand zonder persoonlijke gegevens te raken.
    • Network join stelt beheerders in staat om het Startscherm te vergrendelen zodat niks kan worden aangepast in de indeling.
    • De instellingenapp kan nu aan het startscherm worden gepind.
  • Personen
    • De interface is volledig vernieuwd.
  • Reizen
    • De Reizen-app bied nu ondersteuning voor grote tegels.
    • Er is een zoekfunctie toegevoegd.
    • Bij het pinnen van een locatie aan het startscherm, kan nu worden gekozen welk formaat de tegel moet hebben.
  • SkyDrive
    • Het is mogelijk om lokale bestanden te bekijken in SkyDrive.
    • Men kan kiezen om bestanden standaard op te slaan in SkyDrive.
    • SkyDrive kan nu bestanden synchroniseren, de desktop-app is niet meer nodig.
  • Skype
    • Skype is nu een standaardapp en vervangt Berichten.
  • Sport
    • De Sport-app bied nu ondersteuning voor grote tegels.
    • Er is een zoekfunctie toegevoegd.
  • Video
    • De interface van Xbox Video is volledig vernieuwd.
  • Weer
    • De Weer-app bied nu ondersteuning voor grote tegels.
    • Er is een zoekfunctie toegevoegd.
    • De Weer-app toont nu een "Get started"-kader waarin een link naar een video staat en veelgebruikte taken.
    • Bij het pinnen van een locatie aan het startscherm, kan nu worden gekozen welk formaat de tegel moet hebben.
  • Windows Store
    • Windows Store haalt automatisch updates op en installeert ze.
    • De interface van de Windows Store heeft diverse updates ondergaan.
    • Apps worden nu (indien gewenst) automatisch bijgewerkt.
    • Er is een nieuw icoon voor de Windows Store
  • Er zijn negen nieuwe standaardapps toegevoegd
    • Berekenen - een rekenmachine
    • Bing Eten en Drinken - een app over eten en drinken
    • Bing Gezondheid en Fitness - een app over gezondheid en fitness
    • Help & tips - een app die helpt bij het gebruik van Windows
    • Herinneren - een alarm
    • Movie Moments - een videobewerkingsprogramma
    • Leeslijst - een 'lees later'-functie
    • Skype - een VoIP-app waarmee kan worden gechat en gebeld over het internet
    • Zoeken - deze app wordt opgeroepen als er om meer resultaten wordt gevraagd tijdens het zoeken in de Charmsbar
  • Er zijn twee standaardapps verwijderd
    • Berichten - een chat-app, deze was onderdeel van Mail, Personen, Kalender en Berichten en is vervangen door Skype
    • Bing - een app om op internet te zoeken, deze is vervangen door Zoeken

Zoeken

• De zoekfunctionaliteit neemt nu niet meer het volledige scherm in beslag en zoekt overal.
  • Als er om meer resultaten wordt gevraagd, zal het zoeken een overzicht van alle resultaten op de pc en het internet tonen in een nieuwe app.
  • Verbeterde integratie met Bing.

Internet Explorer 11

Functies

• Het is voortaan mogelijk om tabs te synchroniseren.
  • De desktopversie van IE ondersteunt nu ook gebaren.
  • Er is een Click-to-Call-functie toegevoegd.
  • Websites die gebruik maken van mouseover functionaliteit zijn nu makkelijker te bedienen.
  • IE11 kan nu zelf bepalen welk toetsenbord een bepaald veld nodig heeft.

Modern UI-specifieke functies

• Het is voortaan mogelijk om de adresbalk vast te pinnen.
  • De tabbladenbalk kan ook vastgepind worden, en zal overschakelen op een thumbnailloze versie.
  • Het is mogelijk om een 100 tabbladen te openen per scherm, de limiet in Windows 8 is 10.
  • Er werd een downloadlijst aan de Modern-versie toegevoegd.
  • Modern UI heeft een nieuw ontwerp gekregen.
  • Tegels kunnen nu ook andere formaten aannemen.

Voor ontwikkelaars

• De ondersteuning voor CSS3 en HTML5 zijn verbeterd.
  • IE11 ondersteunt drag-and-drop met aanraking nu volledig, als eerste browser.
  • Aanzetten tot WebGL- en SPDY-ondersteuning.
  • MPEG Dash-ondersteuning.
  • Websites kunnen nu ook tegels tonen in andere formaten dan medium. Ook small, width en large zijn nu mogelijk.
  • Internet Explorer 11 is voorzien van compleet nieuwe ontwikkelaarshulpmiddelen.

Standaarden en protocollen

• Het ReFS-bestandssysteem kan gebruikt worden. Dit is een verbeterde versie van NTFS.
  • Aanzetten tot 3G- en 4G-ondersteuning.
  • Native ondersteuning voor Miracast.
  • NFC-ondersteuning.
  • Draadloos printen zonder installatie van extra drivers.
  • OMA DM-ondersteuning voor het beheer van apparaten op afstand toegevoegd.

Beveiliging

• Windows Defender is geüpdatet van versie 4.0 naar versie 4.3.
    • 4.0 is de standaardversie in Windows 8, Windows 8 beschikt over een update naar 4.2.
  • Native ondersteuning voor biometrisch scannen.
  • Tweestapsauthentificatie.
  • Windows Defender zal ingezet worden om binaire extensies te scannen.

Windows RT-specifiek

• Microsoft Office Outlook 2013 RT zal worden meegeleverd met deze update.

Prestaties

• Het geheugengebruik is sterk gereduceerd.
  • DirectX is geüpdatet naar versie 11.2 (van 11.1).
  • De Windows Prestatie-index is verwijderd.

Overige

• De Windowskernel is geüpdatet van versie 6.2 naar 6.3.
  • Ondersteuning voor touchpad-gebaren zonder extra driver.
  • Native ondersteuning voor 3D-printers.
  • Vernieuwde installatie.
  • Win-toets + S opent nu de Search Charm, Win-toets + Q doet hetzelfde.
  • Er zijn verbeteringen doorgevoerd aan het stuurprogramma dat gebaren vanaf de randen detecteert zodat toestellen met dunnere randen mogelijk zijn.
  • De opdrachtprompt kan worden vervangen door Windows PowerShell in het menu dat verschijnt als men op de Win-toets + X drukt.
  • Er is een verbeterde ondersteuning voor hoge resoluties.